2011-06-21

L A D N O S Ť

"Tak ako je ladná atraktívna žena malo by byť ladné aj atraktívne auto."



Jaguar C-X75
Elektromotor  : 2X trubinove motory zo stíhačky.
Auto ktoré vyzerá krajšie zo zadu ako spredu.








Autami som dlhé roky opovrhoval. Pretože sa v nich nehýbe už 50 rokov skoro nič. Je to len facelifting. Nejde o redesign užitkový.
Medzi najvačší nevkus pokladám  ŠPZ-ku. Nechápem , ako  tak pokrokový priemysel plný novodobých technológií sa nedokáže vysporiadať s takou banalitou.  Protiargumentom može byť , že ide o najjednoduchšiu formu ako poznavaci problém vyriešiť. Avšak keby sa toho chytili  ľudia z APPLE , tak  už dávno máme namiesto špatiacej ŠPZ tabulky  RFID čip , alebo niečo efektívnejšie.
Pointa na zamyslenie je v tom , ako sa robí dizajn automobilu.
Niekedy sa odlahćene zamýšľam, že medzi dvoma pevnými bodmi - predná a zadná ŠPZ sa odohraje niečo  akčné / zaujimavé / pohodlné / sexy / rodinné / terénne alebo módne  a dajú sa tomu 4 gumené kolesá. Šesť silne obmedzujúcich bodov , ktoré som videl len málokedy preriešené. /ak o takých kúskoch viete sem s nimi do diskusie/

Na autá som často nazeral ako na inšpiračný zdroj. Avšak už silne deformovaný , niečo ako "secondhand" inspirace. Pretože  dizajnéri áut sa už z niečoho inšpirovali a teraz Nám predkladajú ladné krivky vychádzajúce z niečoho.
Dá sa však z toho vymaniť a sledovať len určitú filozofiu alebo nejaký detail , ktorý môže byť inšpiratívny pre Vás.

2 komentáre:

  1. pre mňa je tu jeden svetlý záblesk v tom tvojom časovom horizonte 50tich rokov:

    http://www.the-blueprints.com/blueprints-depot/cars/fiat/fiat-multipla.gif
    http://www.vignale.org/images/fiat_600_giardinetta_1.jpg

    http://i72.photobucket.com/albums/i172/atomicwolf/misc/MichaelSchumacher-FiatMultipla.jpg

    ..podľa mňa absolútne dokonalé rodinné auto, doteraz som efektívnejšie riešený priestor interiéru nevidela, variabilnosť,.. aerodynamika pri jeho tvare je prekvapujúca, a aj Schumi si ho nedokáže vynachváliť :P
    ..a celkový design - "tak je špatné, až je krásne" ..a ver mi, že ešte aj teraz púta pozornosť na cestách, nevraviac o bohatom počte mastných odtlačkov čiel na bočných sklách!

    IKEA NA KOLESÁCH

    :D

    a este cosi,..majitelia multipiel si na seba blikaju a srdecne kyvaju...v akomkolvek meste, v akejkolvek krajine :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. diky zuzka, urcite multipla je velmi kontroverzne/ zaujimavé auto a velmi diskutabilne. O com sa diskutuje , to ma velky potencial. Multipla bola v nejakom roku vyhlasena ako najodpornejsie auto.
    Ale urcite je jej prinos markantny. Napr. aj v tom ako dokazali bezpecnostne poriesit nizsie "parapety" v celom aute. alebo tri sedadla v kazdej rade. Nic to vsak nemeni na tom , co som pisal:) a to je SPZtka a 4 gumené kolesá.

    OdpovedaťOdstrániť